Cascade kantorencomplex in Groningen Paris Proof ready

08-04-2024

Het Cascade-complex, gelegen op een unieke locatie aan het Centraal Station te Groningen, is hard op weg om volledig Paris Proof te worden. Dankzij duurzame investeringen, in samenwerking met huurder RVB en verhuurder PingProperties, is het werkelijk energieverbruik per m2 drastisch teruggebracht en zal het complex ruim voor 2040 volledig Paris Proof zijn. Hiermee is Cascade klaar voor een duurzame toekomst.

 

De vijf gebouwdelen die in de portefeuille zitten van PingProperties hadden bij aankoop een energielabel variërend tussen E en C en vormden een van de laatste panden binnen de portefeuille van PingProperties die nog geen energielabel A hadden. In de jaren 2019 en 2022 werden daarom grote duurzaamheidsslagen gemaakt dat heeft geresulteerd in aanzienlijke verbeteringen van de gebouw-labels:

 

– Gebouwdeel 1 = A (was C)
– Gebouwdeel 4&5 = A++ (was D)
– Gebouwdeel 6&7 = A+++ (was E)
– Gebouwdeel 8 = A++ (was D)
– Gebouwdeel 9 = A (was E)

 

Om Paris Proof te zijn, mogen bestaande kantoorgebouwen gebouwen in 2050 maximaal 70 kWh/m2 gebruiksoppervlak per jaar werkelijk verbruiken. DGBC hanteert de doelstelling dit al in 2040 te behalen. Paris Proof is alleen haalbaar als huurder en verhuurder nauw samenwerken. Jaarlijks monitort PingProperties daarom het werkelijk energieverbruik van haar gebouwen aan de hand van de DGBC en CCREM Paris Proof paden. Indien de geplande besparingsstappen niet worden behaald gaat PingProperties in gesprek met de huurder om de vereiste besparingen alsnog te realiseren.

 

“De verduurzaming van het Cascade-complex is een belangrijk voorbeeld hoe we onze gebouwde omgeving weer een toekomst geven richting Paris Proof. Zo verbruiken gebouwdelen 4 t/m 8 van het Cascade-complex inmiddels werkelijk 89-100 kWh/m2 verhuurbaar vloeroppervlak. Dat is de helft van wat een gemiddeld kantoorgebouw in Nederland per meter verbruikt (225 kWh/m2 verhuurbaar vloeroppervlak; bron: ECN-rapport en Sipma (2014)).
Het complex loopt zelfs circa 6 jaar vóór op de DGBC-curve om al in 2040 volledig Paris Proof te zijn. We zijn dan ook trots op het resultaat waarmee we dit verschil hebben gemaakt. Dat maakt ons werk interessant en uitdagend. Wij willen verouderde gebouwen en gebieden transformeren met als doel deze een duurzame toekomst te geven,” aldus Silvia Verschoor – COO bij PingProperties.

 

Achtergrond verduurzaming Cascade
In 2022 is PingProperties gestart met de volledige verduurzaming van de bouwdelen 4&5, 6&7 en 8. De klimaatinstallaties zijn substantieel geüpgraded, waarbij het traditionele verwarmingssysteem met CV ketels is vervangen door een hybride systeem met warmtepompen. Daarnaast zijn de luchtbehandelingskasten vervangen voor nieuwe, efficiëntere units, waardoor het energieverbruik significant verminderd is. Tot slot is de regeltechniek geheel vervangen zodat de nieuwe installaties zo effectief mogelijk worden ingezet. Eerder werd al de verlichting in het gehele complex vervangen voor duurzame LED verlichting. Door deze renovatiewerkzaamheden zijn de energie labels voor drie gebouwdelen verbeterd naar A++ en A+++.

 

In 2019 zijn de gebouwdelen 1 en 9 verduurzaamd naar energielabel A door het installeren van nieuwe koelmachines en ledverlichting. Komend jaar zal in gebouwdeel 1 een nieuwe hybride warmtepomp worden geïnstalleerd, waarmee het energielabel zal worden verbeterd naar A++.

 

Over het Cascadecomplex
Het Cascadecomplex is gelegen aan het Cascadeplein 2 t/m 10 en de Emmasingel 4 in Groningen. Het complex is het grootste Rijksverzamelkantoor van Nederland en biedt huisvesting aan 14 verschillende rijksdiensten, waaronder het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), het UWV, Kadaster, Groninger Archieven en Agentschap Telecom. Ook is Solarfields er gevestigd. Hiermee is het Cascadecomplex 100% verhuurd.

Ga terug