Eerste fase gebiedsontwikkelingsproject Arnhem afgerond

23-09-2020

Teijin Aramid neemt nieuw hoofdkantoor in gebruik.
Teijin Aramid, wereldleider op het gebied van aramide, verplaatst zijn hoofdkantoor naar een nieuwe locatie aan de Tivolilaan 50, op het voormalige AkzoNobel- ENKA terrein, in Arnhem. Het kantoor van 5.000 m2 is gevestigd in het skelet van één van Teijin Aramids oude laboratoria. De afgelopen maanden is het gebouw, in opdracht van PingProperties, door BAM volledig getransformeerd tot inspirerend hoofdkantoor. Het voormalig AkzoNobel- ENKA terrein wordt de komende jaren ontwikkeld tot multifunctioneel gebied, waar werken, wonen en onderwijs hun plek krijgen. Met de ingebruikname van het nieuwe hoofdkantoor door Teijin Aramid is de eerste fase van dit unieke gebiedsontwikkelingsproject afgerond.

 

Verduurzaming
Het verouderde laboratorium, naar het ontwerp van architectenbureau APTO, is omgetoverd tot flexibel en duurzaam hoofkantoor. Het is een collaboratieve, maar vooral ook een duurzame werkplek die volop mogelijkheden biedt voor innovatie. De transformatie omvatte onder andere het deels slopen van het pand, het strippen van het resterende deel tot op het betonnen casco, het realiseren van volledige nieuwe installaties en het optrekken van een nieuwe duurzame gevel. Het kantoor, door Teijin Aramid T ONE gedoopt, is uitgerust met de modernste klimaat- en duurzaamheidstechnieken. Diverse voorzieningen zoals zonnepanelen, warmtepompen, waterbesparende kranen, externe zonwering en warmteterugwinning dragen bij aan een lage footprint en energielabel A+. Daarnaast is een deel van het granulaat dat afkomstig is uit de sloop van het laboratorium gebruikt om de nieuwe parkeerplaatsen en toegangswegen te bestraten. Oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen, een restaurant dat lokale producten serveert en een muur met 1.500 planten verlagen de milieu-impact van Teijin Aramid nog verder.

 

Peter ter Horst, CEO van Teijin Aramid: “Ik ben erg trots op de geweldige locatie, het prachtige ontwerp en de duurzame constructie van ons nieuwe hoofdkantoor. Het wordt een van de groenste gebouwen in Arnhem en het open karakter zal de innovatie-inspanningen van onze organisatie een extra impuls geven. Meer dan ooit brengen we hiermee onze duurzame waarden en innovatieve aanpak in de praktijk.

 

Uniek binnenstedelijk gebiedsontwikkeling
Het gebied, gelegen aan de Velperweg 76, Arnhem is het voormalige AkzoNobel – ENKA terrein en bestaat uit diverse bedrijfsruimten en gronden en huisvest de bedrijven AkzoNobel, Nouryon en Teijin Aramid. Onlangs heeft ook de onderwijsinstelling ROC Rijn IJssel haar intrek genomen op het park. Deze unieke locatie ligt midden in de stad Arnhem en geldt als belangrijk binnenstedelijke gebiedsontwikkelingsproject waar wonen, werken en onderwijs samen komen.

 

Naast het realiseren van een nieuw hoofdkantoor voor Teijin Aramid, wordt een deel van het terrein ook duurzaam ontwikkeld ten hoeve van het ROC Rijn IJssel voor haar onderwijsclusters ICT, techniek en laboratoriumtechniek en de creatieve industrie. De derde functie (woonfunctie) wordt ingevuld tussen de Velperweg en de spoorlijn Arnhem-Zutphen. Hier zal in de toekomst door woningontwikkelaar BDP/Klokgroep, in samenspraak met toekomstige bewoners, een nieuwe woonwijk ontwikkeld worden met respect voor de rijke industriële historie van het terrein.

 

Over Teijin Aramid
Teijin Aramid is een dochteronderneming van de Teijin Group en wereldleider in aramiden. De aramideproducten Twaron®, Teijinconex®, Technora® en het hoogwaardige polyethyleen (UHMW-PE) Endumax® staan bekend om hun sterkte, duurzaamheid, veiligheid, hittebestendigheid en lage gewicht. De producten zijn verwerkt in verschillende toepassingen en markten, waaronder automotive, safety & life protectie, lucht- en ruimtevaart en een breed scala aan industriële toepassingen. Deze hoogwaardige materialen worden geproduceerd in Nederland, Thailand en Japan. Voor meer informatie zie: www.teijinaramid.com

Ga terug