PingProperties en Siemens Nederland bereiken overeenstemming ter zake de aankoop van het Nederlandse hoofdkantoor van Siemens in het Beatrixkwartier te Den Haag

26-09-2013

PingProperties heeft ten behoeve van het nieuwe fonds ‘PingProperties Corporate Office fund VII’ onvoorwaardelijke overeenstemming bereikt met Siemens Nederland ter zake de aankoop van het Siemens hoofdkantoor te Den Haag. Middels een ‘sale-and-lease back’ constructie zal Siemens de kantoorgebouwen langjarig blijven gebruiken. Het fonds kenmerkt zich door een waardevaste belegging met diverse upsides. Het biedt een zeer gezond rendement en kent een laag risicoprofiel doordat de objecten voor lange termijn in gebruik zullen blijven bij Siemens, de gebouwen compleet gerenoveerd zijn, de locatie uitstekend is en de debiteur een uitstekende credit rating heeft. Het fonds bestaat uit een select aantal deelnemers.

 

Het Siemens Nederland hoofdkantoor
De investering omvat het Nederlandse hoofdkantoor van Siemens, bestaande uit 4 gebouwen ter grootte van in totaal ca. 30.000 m² verhuurbaar vloeroppervlak en 542 parkeerplaatsen. Siemens heeft haar Nederlandse hoofdvestiging al sinds 1879 in Den Haag. Op de huidige locatie aan de Prinses Beatrixlaan is Siemens sinds 1972 gevestigd. Recentelijk heeft de Gemeente Den Haag de doelstelling bekendgemaakt dat het Beatrixkwartier de komende jaren wordt ontwikkeld tot een duurzaam gebied. Voor die verduurzaming wil men gebruikmaken van het Breeam-NL Gebied duurzaamheidskeurmerk. Als onderdeel van de koop worden de gebouwen geüpgraded naar het uiterst duurzame LEED GOLD label en zullen deze worden ingericht middels het Siemens Office Concept (het “nieuwe werken”).

 

De reden voor Siemens Nederland om deze overeenkomst met PingPropeties aan te gaan, is gelegen in het streven van de onderneming om de vastgoedportefeuille wereldwijd af te bouwen. “Het is een strategisch besluit om vastgoed af te stoten. Wij investeren ons geld liever in onderzoek naar nieuwe duurzame producten dan dat we het in stenen vastzetten”, aldus bestuursvoorzitter Ab van der Touw van Siemens Nederland.

 

Siemens
Siemens AG is een wereldwijd opererende organisatie die behoort tot de grootste ondernemingen op elektrotechnisch en technologisch gebied. De activiteiten van Siemens richten zich voornamelijk op de industrie, energie, infrastructuur, steden en gezondheidszorg. Wereldwijd werken er bij Siemens ongeveer 360.000 medewerkers (waarvan 2500 in Nederland), verspreid over meer dan 190 landen. De concernomzet bedraagt € 74 miljard, waarvan circa € 1 miljard in Nederland (FY 2011-2012) en een groot gedeelte hiervan wordt behaald met jonge producten. Om dit innovatietempo te handhaven, wordt er wereldwijd per jaar ongeveer € 4 miljard besteed aan research & development.

Ga terug