PingProperties sluit overeenkomst met Schiphol Commercial voor hoteluitbreiding ibis Styles Amsterdam Airport

24-07-2023

PingProperties sluit een overeenkomst met Schiphol Commercial  om te komen tot een erfpachtuitgifte voor de uitbreiding van haar hotel ‘ibis Styles Amsterdam Airport’ (ISAA), aan de Piet Guilonardweg 3 te Schiphol Oost. Het betreft een erfpacht voor circa 4.000 m2 v.v.o. waarmee het hotel circa 127 extra hotelkamers kan toevoegen. Na realisatie omvat het hotel ongeveer 270 hotelkamers. De bouwvergunning ligt ter beoordeling bij de gemeente Haarlemmermeer. PingProperties verwacht de hoteluitbreiding medio 2025 op te leveren.

 

Bram Harding, Managing Director (Re)Development PingProperties: “De erfpachtovereenkomst vormt na corona het hernieuwde startsein om de uitbreiding te realiseren. Wij anticiperen op een sterke verbetering van de hotelmarkt rondom Schiphol én de mogelijke komst van de Blue Base campus van KLM. Het hotel transformeert daarmee van airporthotel naar airportcampushotel.”

 

Schiphol Commercial is verheugd  over de uitbreiding van het hotel. De uitbreiding van het ibis Styles hotel is in lijn met de gebiedsvisie voor het gebied, waarbij we de verblijfskwaliteit willen verbeteren. Schiphol Commercial werkt de komende jaren aan een verbetering van de openbare ruimte en de bereikbaarheid met auto, fiets en OV. Dit alles in anticipatie op de verdere groei van het gebied als aantrekkelijk en dynamisch werkgebied.
Schiphol-Oost is uitstekend bereikbaar via de afrit van de A9 en gelegen naast het Amsterdamse bos. Daarnaast rijden er verschillende bussen van en naar Schiphol Plaza (10 minuten), het NS-station en de vertrek- en aankomsthallen van Schiphol. In de moderne kantoorgebouwen Caravelle, Constellation, Tristar en de General Aviation Terminal zijn meerdere nationale en internationale bedrijven gevestigd.

 

Krapte hotelmarkt Schiphol
Vanaf 2012 is het kameraanbod van regio Groot Amsterdam* tot heden met 58% toegenomen (5% per jaar). De kamervraag is tot 2019 nog sneller toegenomen met 61% (9% per jaar) en heeft daarmee het nieuwe kameraanbod volledig opgenomen. Bezettingsgraden in de regio stegen van 74% in 2012 tot 82% in 2019. Bezettingsgraden naderen daarmee het theoretisch bezettingsmaximum van ca 88-90%**. Door de regionale hotelstop is de groei van het kameraanbod volledig afgevlakt, terwijl na corona de vraag lijkt door te zetten. De kans dat de kamervraag 9% per jaar blijft toenemen is klein, want er is een tekort aan beschikbare kamers, maar de wereldwijde outlook voor toerisme projecteert een continue jaarlijkse groei van 3% tot 4%. De grote krapte aan de vraagzijde zorgt voor stijgende kamerprijzen. Dit is nu al zichtbaar in Amsterdam. Ondanks dat in Amsterdam bezettingsgraden in april de bezetting van 2019 tot 3% zijn genaderd, is de gemiddelde kamerprijs YTD met >20% toegenomen. In de gemeente Haarlemmermeer is de kamerprijs met >10% toegenomen t.o.v. 2019.

 

Bram Harding, Managing Director (Re)Development PingProperties: “Sinds april ligt de bezetting van Schiphol-hotels al op het niveau van 2019. We verwachten dat het maximeren van het aantal vluchten door de rechter geen effect gaat hebben op de bezettingsgraden. Vliegtuigmaatschappijen lijken zich te focussen op passagiersaantallen, ten koste van het aantal bestemmingen. De passagiersbezetting van vliegtuigen ligt nu al op het niveau van 2019 en is stijgende. Nu steeds meer reizigers het vliegtuig weer weten te vinden liggen topjaren in het verschiet voor de airporthotels.”***.

 

* Amsterdam, Diemen, Amstelveen, Haarlemmermeer incl Schiphol
** Bezetting van hotels is zeer seizoensafhankelijk. 100% bezetting in low season maanden is onmogelijk, omdat de vraag niet in verhouding staat tot de high-season maanden. Voor de maximale theoretische bezetting gaan we er vanuit dat alle high-season maanden 100% bezetting draaien, en de low season maanden (nov t/m feb) hun gemiddelde bezetting van de afgelopen jaren. Dan is de theoretische maximale jaarbezetting tussen de 88% en 90%.
*** https://www.schiphol.nl/en/schiphol-group/page/transport-and-traffic-statistics/

Ga terug