PingProperties verduurzaamt Cascade Groningen naar A++/A+++

19-12-2022

PingProperties heeft onlangs de volledige verduurzaming van het Cascadecomplex aan het Cascadeplein 2 t/m 10 en de Emmasingel 4 in Groningen opgeleverd. Hiermee zijn 24.000 m² kantoorruimte en 5.000 m² archiefruimte geheel future-proof gemaakt. Door de renovatiewerkzaamheden zijn de energielabels voor drie gebouwdelen verbeterd naar A++ en A+++ voor de andere twee gebouwdelen. Hiermee wordt jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot voorkomen.

 

De vijf gebouwdelen hadden energielabels variërend tussen E en C en vormden een van de laatste panden binnen de portefeuille van PingProperties die nog geen energielabel A hadden. PingProperties blijft steeds opnieuw verouderde gebouwen en gebieden transformeren met als doel deze een duurzame toekomst te geven.

 

In de afgelopen 8 maanden zijn de klimaatinstallaties van de gebouwen van het Cascadecomplex substantieel geüpgraded. In overleg met het RVB, gebruikers en aannemer Equans zijn tijdelijke maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de verduurzaming kon plaatsvinden, terwijl de gebruikers gewoon van hun werkplekken gebruik konden maken. Een unieke prestatie!

 

De omvang van de verduurzaming betrof het verwijderen van CV ketels en vervangen van luchtbehandelingskasten voor nieuwe, efficiëntere units. De nieuwe luchtbehandelingskasten zijn uitgerust met hybride warmtepompen en warmteterugwinningelementen. Daarnaast is de regeltechniek geheel vervangen zodat de nieuwe installaties zo effectief mogelijk worden ingezet. Eerder werd al de verlichting in het gehele complex vervangen voor duurzame LED verlichting.

 

“Middels de verbouwingen is het energieverbruik van het complex significant gereduceerd. Hiermee maken wij bestaand vastgoed geschikt voor een duurzame toekomst, aldus Wilson Wong – Redevelopment Manager bij PingProperties. Een toekomst waarin wij als maatschappij nog kritischer dienen te zijn over onze energieconsumptie. De ingrijpende vernieuwing is uitgevoerd met minimale overlast en minimaal verlies van comfort voor de dagelijkse gebruikers. Dit is mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking tussen het Rijksvastgoedbedrijf, PingProperties en hoofdaannemer Equans.”

 

Over het Cascadecomplex
Het Cascadecomplex is gelegen op een unieke locatie direct naast het Centraal Station van Groningen. Het complex is het grootste Rijksverzamelkantoor van Nederland en biedt huisvesting aan 14 verschillende rijksdiensten, waaronder het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), het UWV, Kadaster, Groninger Archieven en Agentschap Telecom. Ook is Solarfields er gevestigd. Hiermee is het Cascadecomplex 100% verhuurd.

Ga terug