Dunea hoofdkantoor

8.519 m2

Vloeroppervlakte

Energielabel A++

Duurzaamheid

123

Aantal parkeerplaatsen

Dunea hoofdkantoor

Plein van de Verenigde Naties
11 – 26 Zoetermeer

Verduurzaming energieverbruik Dunea
Het hoofdkantoor van Dunea is gelegen in Zoetermeer, direct naast het station Zoetermeer en de snelweg A12. Het karakteristieke half maanvormige gebouw, ontworpen door architectenbureau Graziosi Progetti, heeft een V.V.O. van 8.519 m² en een uitstekende parkeernorm. In 2013 is het gebouw volledig gestript en voorzien van nieuwe gevels wat heeft geresulteerd in energielabel A.

 

PingProperties heeft in 2022 de verdere verduurzaming voortgezet door besparingen te faciliteren op het energieverbruik van huurder Dunea en zo stappen te zetten richting een Paris Proof gebouw. Hiertoe is de dakbedekking vernieuwd waarop 168 zonnepanelen zijn geplaatst. Jaarlijks wekken deze panelen circa 57.000 kWh op waarmee ieder jaar circa 35.000 kg  CO²-uitstoot wordt bespaard. Daarnaast is de verlichting in het gebouw vervangen (circa 1.000 lampen) voor duurzame LED verlichting en zijn er waterbesparende toiletten geplaatst.

 

Naast de verduurzaming zijn er ook gebouwverbeteringen doorgevoerd zoals een volledig gemoderniseerde entree en heeft Dunea zelf het interieur geheel gerenoveerd. Alle werkzaamheden zijn in 2023 afgerond met als gevolg dat het energielabel begin 2023 is verbeterd van A naar A++. PingProperties gaat hiertoe ook het BREEAM-in use certificering verhogen van Good naar Very-Good.

 

PingProperties zag de verduurzamingsmogelijkheden voor dit prachtige gebouw. Door een goede en nauwe samenwerking met haar bestaande huurder Dunea wist PingProperties hen te overtuigen om zich langjarig te verbinden aan deze locatie. PingProperties realiseert hiermee niet alleen waarde voor Dunea en haar medewerkers, maar ook voor de gemeente Zoetermeer omdat een belangrijke partij in haar gemeente is behouden, en voor haar investeerders. Maar vooral ook voor de gebouwde omgeving omdat hiermee weer een belangrijke stap wordt gezet om de CO2-uitstoot terug te brengen.

Huurder(s)
Dunea
Sector
Kantoor
Status
In portefeuille

PingProperties Corporate Office Fund XII

Investeerders
2

Status
In portefeuille

Track Record

2019

Oprichting 
Aankoop Dunea, Zoetermeer van Achmea Syntrus

Acquisitie financiering met NIBC

2021

Verlenging huurovereenkomst (langjarig) met Dunea

2022

Herfinanciering bij Hamburg Commercial Bank (HCOB)

2023

Oplevering volledige verduurzaming naar energielabel A++

Bekijk ook

Alle investments