PingProperties blikt terug op 2018

07-02-2019

PingProperties rondde in 2018 indrukwekkende transacties af als herfinancieringen, aankopen, verkopen, duurzaamheids- en herontwikkelingen waar zij met trots op terugkijken.

 

HERFINANCIERINGEN
Een substantieel deel van de portefeuille is in 2018 geherfinancierd. Dit zijn lange financieringen tegen lage rentestanden. In totaal gaat het om circa 146 miljoen.

 

Februari begon met de herfinanciering van het kantorencomplex aan de Prinses Beatrixlaan 800 in Den Haag wat langjarig en volledig is verhuurd aan Siemens Nederland B.V. In de maanden daarna volgden de herfinancieringen van het hoofdkantoor van TenneT (Mariendaal Center of Excellence), gelegen aan de Utrechtseweg 310 in Arnhem, de America Tower, gelegen op kantorenpark ‘Hoevestijn’ in Oosterhout, het Cascade-complex aan het Cascadeplein 2-10 en de Emmasingel 1-5 in Groningen en het gebouw aan het Churchillplein 1 in Den Haag, gelegen in het hart van de Internationale Zone van Den Haag.

 

VERKOPEN
PingProperties realiseerde drie verkopen ter waarde van circa 165 miljoen. De belangrijkste zijn de hele Tango Properties C.V. portefeuille bestaande uit negen kantoorgebouwen met verschillende huurders. Doormiddel van deze verkoop is het aantal kleine huurders in de portefeuille teruggebracht. Tevens is het gebouw Luna ArenA in Amsterdam-Zuidoost, volledig verhuurd aan TMF Group en Stryker, verkocht.

 

AANKOPEN
Naast de verkopen zijn een aantal aankopen gedaan met een waarde van circa 53 miljoen. PingProperties is zelfstandig en alleen eigenaar geworden van het gebouw aan het Churchillplein 1 in Den Haag, gelegen in het hart van de Internationale Zone van Den Haag, waarin een internationaal gerechtshof is gevestigd. Tevens kocht PingProperties het duurzame gebouw (energielabel A) aan de Snekerkade 1 in Leeuwarden, wat langjarig verhuurd is aan Aegon Nederland N.V. .

 

Deze transacties illustreren het huidige beleid van PingProperties om grotere belangen te hebben in fondsen onder haar management met een lange cashflow en value-add karakter.

 

EUDOKIAPLEIN ROTTERDAM
PingProperties is verantwoordelijk voor de modernisering en verduurzaming van het Eudokiaplein-complex in zowel het winkel als kantorengedeelte, het optimaal huisvesten en aantrekken van huurders als Albert Heijn, Aldi, Kruidvat, Praxis en Bagels & Beans.
Door de sterke regiefunctie van PingProperties is Eudokiaplein uitgegroeid tot hét centrum van Rotterdam Noord. Het is nu vrijwel volledig verhuurd.

 

VERHUUR
PingProperties verhuurde in 2018 meer dan 30.000 m2 aan onder andere Grey Valley B.V. op de Dutch Tech Campus in Zoetermeer, ChainPoint B.V. in kantoorgebouw ‘De Wing’ in Arnhem, Stryker Corporation in het kantoorgebouw LUNA ArenA in Amsterdam Zuidoost, Stichting BforYou in het winkel- en kantorencomplex Eudokiaplein in Rotterdam, Smits van Burgst Beveiliging B.V. in de America Tower in Oosterhout en Euler Hermes in Pettelaarpark in ’s-Hertogenbosch.

 

HERONTWIKKELING
Eind vorig jaar rondde PingProperties de onderhandelingen af met verschillende partijen voor de grootschalige binnenstedelijke gebieds(her)ontwikkeling van het voormalig ENKA/AkzoNobel-terrein te Arnhem.
De start van de gebiedstransformatie begint dit jaar en is naar verwachting medio 2021 gereed. Het terrein, waarop onder andere AkzoNobel is gehuisvest, wordt door PingProperties de komende jaren getransformeerd tot multifunctioneel gebied.

 

DUURZAAMHEID
Al jaren investeert PingProperties in de verduurzaming van haar portefeuille. Afgelopen jaar bracht PingProperties meer dan 42.600 m2 naar energielabel A., hetgeen in lijn ligt met het resultaat van de jaren daarvoor. Waaronder het hoofdkantoor van Canon Nederland, gevestigd aan de Brabantlaan 2 in ’s-Hertogenbosch. Deze verduurzaming omvat een zonne-installatie op het dak van 594 zonnepanelen, die jaarlijks ruim 150.000 kWh opwekt. Warmte en koude worden opgewekt middels een Warmte Koude Opslag in de grond (WKO). Ook het hoofdkantoor van Vodafone in Maastricht en Luna ArenA zijn door de investeringen van PingProperties gekwalificeerd tot Energielabel A gebouw. Hiermee loopt PingProperties op schema met haar verduurzamingsambitie.

 

PingProperties kijkt terug op een succesvol jaar. Deze transacties en ontwikkelingen dragen bij aan de strategische toekomstbestendige richting van PingProperties.

Ga terug