Dunea hoofdkantoor

8.519 m2

Vloeroppervlakte

Energielabel A

Duurzaamheid

123

Aantal parkeerplaatsen

Dunea hoofdkantoor

Plein van de Verenigde Naties
11 – 26 Zoetermeer

Verduurzaming energieverbruik Dunea
Het hoofdkantoor van Dunea is gelegen in Zoetermeer, direct naast het station Zoetermeer en de snelweg A12. Het karakteristieke half maanvormige gebouw, ontworpen door architectenbureau Graziosi Progetti, heeft een V.V.O. van 8.519 m² en een uitstekende parkeernorm. In 2013 is het gebouw volledig gestript en voorzien van nieuwe gevels wat heeft geresulteerd in energielabel A.

 

PingProperties zet in 2022 de verdere verduurzaming voort door besparingen te faciliteren op het energieverbruik van huurder Dunea en zo stappen te zetten richting een Paris Proof gebouw. Hiertoe zal komend jaar de dakbedekking worden vernieuwd waarop circa 168 zonnepanelen worden geplaatst. Jaarlijks kunnen deze panelen circa 57.000 kWh opwekken en besparen we ieder jaar bijna 35.000 kg op de uitstoot van CO². Daarnaast wordt de verlichting in het gebouw vervangen (circa 1.000 lampen) voor duurzame LED verlichting.

 

Naast de verduurzaming worden er ook gebouwverbeteringen doorgevoerd zoals een volledig gemoderniseerde entree en Dunea zelf gaat het interieur geheel renoveren. Verwachting is dat alle werkzaamheden dit jaar zijn afgerond. Het gebouw heeft al een energielabel A, maar door deze maatregelen zal het energiegebruik aanzienlijk worden verlaagd en daarmee zal de CO2 uitstoot verminderen. PingProperties gaat hiertoe een BREEAM-in use certificering aanvragen. Theoretisch zal het energielabel uitkomen op A+.

 

PingProperties zag de verduurzamingsmogelijkheden voor dit prachtige gebouw. Door een goede en nauwe samenwerking met haar bestaande huurder Dunea wist PingProperties hen te overtuigen om zich langjarig te verbinden aan deze locatie. PingProperties realiseert hiermee niet alleen waarde voor Dunea en haar medewerkers, maar ook voor de gemeente Zoetermeer omdat een belangrijke partij in haar gemeente is behouden, en voor haar investeerders. Maar vooral ook voor de gebouwde omgeving omdat hiermee weer een belangrijke stap wordt gezet om de CO2-uitstoot terug te brengen.

Huurder(s)
Dunea
Sector
Kantoor
Status
In portefeuille

PingProperties Corporate Office Fund XII

Investeerders
2

Status
In portefeuille

Track Record

2019

Oprichting 
Aankoop Dunea, Zoetermeer van Achmea Syntrus

Acquisitie financiering met NIBC

2021

Verlenging huurovereenkomst (langjarig) met Dunea

2022

Herfinanciering bij Hamburg Commercial Bank (HCOB)

Bekijk ook

Alle investments